Doorgaan naar inhoud
Levering door heel Nederland Vanaf 600kg geen verzendkosten Minimumorder 250kg Voer van rest- en retourstromen van humane voeding
Levering door heel Nederland Vanaf 600kg geen verzendkosten Minimumorder 250kg Voer van rest- en retourstromen van humane voeding

Uitleg circulaire ingrediënten

Samen met partners heeft Voerwaarts veevoergrondstoffen in categorieën ingedeeld in het ‘circulair voer spectrum’. Voor het circulaire varkensvoer worden grondstoffen gebruikt uit de groepen 1 tot en met 4.

Veel van de circulaire ingredienten voor het veevoer worden door FeedValid ingezameld voor Voerwaarts. FeedValid is toonaangevend in het tot waarde brengen van rest- en retourstromen van humane voeding. Ze verwerken voedingsmiddelen die niet meer geschikt zijn voor humane consumptie tot circulaire diervoedergrondstoffen. Resten van brood, knäckebröd, deeg, biscuits, chocolade, ontbijtgranen, zoetwaren, chips, pasta, gebak, vleesvervangers en snacks zetten ze om tot hoogwaardige ingrediënten voor diervoeder.

Onderstaand een overzicht van de grondstoffen die Voerwaarts inzet in samenhang met de gerelateerde humane voeding:

Broodmeel
Broodmeel is een mix van rest- en retourproducten. Een belangrijk component is niet-verkocht dagvers brood uit supermarkten. Wanneer deze retour in het distributiecentrum komen, worden ze machinaal uit de verpakking gehaald en verkruimeld. Ook resten van productie van ontbijtkoek, pretsels of kant-en-klare pannenkoeken die uiteindelijk niet de goede kleur blijken te hebben en daarom niet verkocht kunnen worden, komen in broodmeel terecht. Het kan ook gaan om deeg of meel dat overblijft bij opstarten en stopzetten van bakkerijmachines en kruimels van het snijden van brood.

Knäckebröd
Knäckebrödmeel is een reststroom, het zijn de opstart- en snijverliezen en breuk van crackerbakkerijen.

Hagelslag reststroom   
Opstartverliezen, kleurafwijking en afzeefsel hagelslagproductie

Chips reststroom           
Opstartverliezen en afzeefsel chipsfabriek

Uitvalstroom vega-producten
Afkeurstroom van productie vleesvervanger

Tarwegries        
Restproduct van (‎wit)brood of tarwebloem. Tarwegries ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwekorrels. Tarwegries bestaat uit de schil van de tarwekorrels en uit een korreldeeltjes waar het meellichaam (endosperm) grotendeels is verwijderd. De kwaliteit van tarwegries is afhankelijk van het aandeel bloem (zetmeelrijk) dat achter is gebleven. Tussen maalderijen bestaan grote verschillen. De tarwegries die in onze producten wordt gebruikt heeft west Europese herkomst. 

Moutkiemen   
Reststroom van mout voor bier; kiemwortels van gekiemd graan. Moutkiemen ontstaan bij de productie van bier uit granen (meestal gerst). In de mouterij wordt de gerst, na inweken, tot kieming gebracht en vervolgens geëest (gedroogd) en sterk verhit waarna de kiemen verwijderd worden. Deze kiemen  zijn relatief eiwitrijk en worden gedroogd en geperst tot pellets.

Suikerbietenpulp          
Restproduct van onder meer pannenkoekstroop en suiker

Palmpitschilfers             
Reststroom van palmvet dat gebruikt wordt in margarine en frituurvet

Rietmelasse     
Bijproduct van de suikerbereiding uit suikerriet
Melasse is de stroop die overblijft na de bereiding van suiker uit suikerriet. Melasse is nog altijd zeer suikerrijk (ca. 45%). Melasse wordt toegepast in voeders voor dieren om het suikergehalte en om de bindende eigenschappen die voor het maken van een korreltje of brokje handig zijn. Een overdaad aan melasse in de voeding kan zorgen voor de dunne mest bij de dieren.
Tags: melasse, melassestroop, rietmelasse, bietmelasse, suikerbietmelasse,

Haverdoppen  
Graankaf van haver dat voor havermout is gepeld

Maisgluten       
Reststroom van maizena, dextrose, en suikers in frisdrank

Zonnebloemzaadschroot           
Reststroom van zonnebloemolie; ingrediënt in margarine, halvarine en spijsolie.
Zonnebloempitten bevatten tot wel 40% olie. De olie wordt door extractie uit het zaad gewonnen. Hiervoor wordt het zaad vaak eerst geplet of gepeld (ontdoppen). De mate van ontdoppen bepaalt de hoeveelheid schilletjes (voornamelijk ruwe celstof) in het eindproduct en beïnvloed daarmee de voederwaarde van de zonnepitschroot. zonnebloemzaadschroot is een eiwitrijk product toepasbaar in voeders voor alle landbouwhuisdieren. Zonnebloemzaadschroot wordt ook wel afgekort tot zonneschroot, zonnepitschroot, zonnebloempitschroot.

Raapkernmeel
Raapkernmeel is reststroom van koolzaadolie dat voor humane consumptie wordt gebruik. Het is een ingrediënt in halvarine en spijsolie. Bij koolzaadolie voor humane consumptie wordt het zaad eerst gepeld en ontdaan van de (bittere) schil. Raapkernmeel is wat anders dan raapschroot. Dat is in hoofdzaak een restproduct  van bio diesel B7. De 7 betekent 7% plantaardige bijmenging.

Weipoeder       
Restproduct van de kaasbereiding

Citruspulp         
Schillen en vruchtvlees, overblijfsel  van citroen- en sinaasappelsap

Lijnzaadschilfers
Perskoek die overblijft als uit lijnzaad lijnolie wordt geperst. Lijnolie wordt o.a. als spijsolie verkocht.

Johannesbrood              
Aan de Johannesbroodboom groeien peulen. Van de pitten in de peulen wordt ohannesbroodpitmeel gemaakt, een ingrediënt in o.a. babyvoeding. De resten van de peul zijn zetmeelrijk en worden als 'johannesbrood' gebruikt in diervoeders.

Pindaschroot
Eiwitrijke perskoek die overblijft als uit grondnoten (pinda's) olie (arachideolie) wordt geperst. Arachideolie wordt als spijsolie verkocht.

Biergist               
Biergist is net als bierbostel een reststroom die vrijkomt bij het brouwen van bier bij bierbrouwerijen. Biergist bevat veel eiwit met een hoogwaardig aminozuren patroon.

Schelpengrit
Schelpengrit zijn de schelpen van oesters en mosselen. Schelpengrit is een goed opneembare calciumbron.